Het is altijd belangrijk om in je huidige baan bezig te zijn met de volgende. Neem deze uitspraak niet te zwaar, maar hij is zeker waar en zal je helpen om meer te sturen op je volgende stap in werk. In deze blog delen we een aantal voorbeelden uit onze praktijk van hoe je kansen kunt creëren en je positie kan versterken door te netwerken. Juist ook in deze onzekere tijd.

Je eigen positie versterken: om informatie en advies vragen
Kennis en ervaring zijn belangrijk om je mening te vormen over onderwerpen die spelen in je werk en om te sturen op een beslissing of oplossing. Diezelfde kennis en ervaring zal je helpen bij het nadenken over een volgende stap in werk. Bij kennis opdoen kun je denken aan boeken, artikelen en opleidingen, maar ook aan de goede vragen stellen. De slimme of doordachte vragen komen van jou, maar de interessante antwoorden van (oud-)collega’s, studiegenoten, leidinggevenden, vrienden e.d.

Een voorbeeld. Een van mijn cliënten heeft een geweldig leuke baan bij een semi-overheidsbedrijf. Ik noem hem Mark. Hij wil dat graag zo houden door te zorgen dat hij goed blijft afstemmen op zijn interne klanten en op de koers van zijn leidinggevende. In zijn contacten met zijn klanten is hij naast de bekende (online) meetings, actief een-op-een gesprekken aan het organiseren. Dit doet hij om stil te kunnen staan bij de samenwerking, of om door te vragen op de behoefte of om te onderzoeken of er irritaties op de loer liggen. Onderwerpen die passen bij het versterken van de relatie en dus vallen in het gebied van netwerken. Mark is nogal eigenwijs, uitgesproken en een snelle denker. Daardoor kan hij in zijn contacten nog weleens irritaties oproepen die helemaal niet nodig zijn als hij beter afstemt. Mark is dus bezig zijn positie te verstevigen door om informatie en advies te vragen.

Kansen creëren in de praktijkhoe lopen de hazen in het werk?
Marian is een duidelijke en betrokken manager die al een jaar of 10 een operationele afdeling leidt binnen een bank. Los van corona wil zij al een tijd een andere baan. Het liefst bij dezelfde werkgever. Zij heeft gesolliciteerd naar een groot project binnen haar eigen sector en heeft de baan gekregen. Het punt is alleen dat dit project geen volle weektaak is. Zij moet er dus een project bij. Voor haar is het van essentieel belang om te weten hoe de hazen lopen binnen de bank en binnen haar sector.

Marian is gesprekken aangegaan met haar sectordirecteur en hoofden van afdelingen binnen haar eigen werkgebied. Aan de ene kant om zichzelf op de kaart te zetten en haar belangstelling kenbaar te maken voor bepaalde onderwerpen, maar ook om te horen hoe en wanneer nieuwe interessante projecten van start gaan. In die gesprekken heeft zij goed gestuurd op relatie, informatie en advies. En zij heeft beloofd contact te houden. Daarnaast heeft ze een opleiding gedaan die haar vaardigheden als projectmanager opfrissen en is ze ook in gesprek gegaan met de Ondernemingsraad om vanuit een ander perspectief te horen of er nieuwe onderwerpen zijn waar ze in zou kunnen duiken. Hiermee laat ze zien dat ze niet stil zit en voor zichzelf op zoek is naar een passend tweede project.

Wat wil ik en waar ben ik goed in?
Sinds twee jaar werkt Veronica bij de Rechtbank. Ze houdt zich bezig met de planning van zittingen en alle mensen die daarbij betrokken zijn. Een baan die ze aangenomen heeft, omdat ze graag een switch wilde maken naar een andere branche. Dit takenpakket maakte ook onderdeel uit van haar vorige baan, maar daar was ze ook de linking pin tussen IT, alle planners en de interne klanten. Door het thuiswerken vanwege corona wordt ze meer op zichzelf teruggeworpen en bewust van de beperktheid van haar huidige baan. Haar leidinggevende wil haar niet kwijt en ziet haar potentie. Hij heeft haar een loopbaanbegeleidingstraject aangeboden om te onderzoeken wat ze kan en wil bij haar huidige werkgever. Dit traject heeft ze met twee handen aangepakt.

Nadat ze onder woorden heeft gebracht wie ze is en wat haar talenten zijn, maar ook wat voor type rol of functie daarbij past, is ze gaan netwerken binnen de organisatie. Ze is gaan praten met programma- en implementatiemanagers voor meer overzicht en om te praten over haar mogelijkheden als linking pin tussen klant en IT. Daarnaast heeft ze gesprekken gevoerd met twee functioneel beheerders om een beter beeld te krijgen van hun takenpakket. Uit de gesprekken werd haar duidelijk dat er een grote digitaliseringsslag van de werkdossiers aankomt. Ze gaat nu onderzoeken of ze daar een linking pin zoeken en wat ze moet doen om in aanmerking te komen voor een job binnen dit project. Veronica heeft weer een doel, ziet weer kansen en heeft haar energie weer terug.

Meer weten over kansen creëren en je positie versterken door te netwerken?
Wij vertellen je er graag meer over. Neem dan contact met ons op.