Werkgeluk als voornemen voor 2022
15 - december - 2021Werkgeluk is geen loze kreet. Plezier in je werk; d...
Lees meer
‘Worden wat je wil’. Dit thema van de Kinderboekenweek 2021 is niet alleen leuk, maar ook heel relevant. Dat blijkt uit het feit dat er tegenwoordig op scholen loopbaancoaches rondlopen die op speelse wijze leerlingen meenemen in het thema ‘Worden wat je wil’. Het vakgebied van de loopbaanprofessional beperkt zich niet tot het coachen en begeleiden van werkenden of werkzoekenden. Er is het besef dat een loopbaan voor ieder persoon een uniek en dynamisch proces is dat zich gaandeweg ontvouwt en al begint op school.
Toch betekent dat niet dat veel studerende en werkende mensen bewust gekozen hebben voor een richting. Vaak weten jonge mensen niet hoe belangrijk het is om richting te kiezen of vinden ze alles leuk of niets leuk. Als het gevoel van niet weten dwars gaat zitten wordt het de hoogste tijd om een paar coachsessie bij een loopbaanadviesbureau af te spreken. Wel natuurlijk bij een loopbaancoach waar je een klik mee hebt.
Er lopen geregeld mensen bij onze praktijk binnen die zeggen: ‘Ik doe helemaal niet waar ik goed in ben!’ Of ‘Ik loop vast in mijn baan. Ik raak steeds meer gedemotiveerd.’ Anderen hebben wel het gevoel dat ze in de goede richting werken, maar dat ze op een of andere manier hun talenten niet te gelde weten te maken. Hoe vind ik mijn weg? Hoe word ik wat ik wil?
De verkeerde studie
Vorig jaar kwamen Guus binnen. Een jonge dertiger; goeie prater en totaal ongelukkig in zijn werk. Hij schaamde zich voor zijn studie en zijn werk, omdat niks leek te kloppen. Hij had het volledig verkeerd aangepakt, zei hij.
Hij had te makkelijk voor een studie gekozen. De stad en de studentenvereniging waren belangrijker dan de studie. Hij had in die jaren helemaal niet het besef dat goed kiezen belangrijk was voor zijn loopbaan. Het zou vanzelf wel goed komen. Maar zo ging het niet bij Guus. Na drie jaar werken in een baan waarin hij zijn talenten kwijt kon en motivatie daalde tot nul, stond hij bij ons ‘voor de deur’.
Dan is het leuk, als loopbaanprofessional, om met jonge mensen te werken. Millennials staan open, zijn eerlijk, flexibel en ondernemend. Dat werkte heel erg mee. De bereidheid om zonder oordeel naar jezelf te kijken en gesteund door het traject brachten Guus binnen vijf sessies in een nieuwe baan (we hebben de arbeidsmarkt mee). We hebben ‘de reis naar binnen’ gemaakt; zijn talenten en competenties verbonden aan zijn studie (zo slecht was die toch eigenlijk ook niet) om zijn pakketje te verbinden aan sectoren waar hij wel wilde werken. Door gericht te gaan zoeken had hij binnen een paar weken een functie die paste bij zijn persoonsprofiel en werkwensen. Nog geen 14 dagen later had Guus een nieuwe baan. Onlangs kwam ik hem tegen. Het ging goed. Hij kon zijn energie kwijt.
Een monteur voor de klas
Rob, een veertiger, die met ruzie was vertrokken bij zijn baas. Hij was van jongs af aan elektricien. Hij had zijn werk op allerlei manieren ingevuld. Als jonge vent in de nieuwbouw, later gespecialiseerd werk in de utiliteitsbouw, overgestapt naar verkoop. Hij overwoog een eigen bedrijf. Maar het was het allemaal niet. Het leukst in zijn leven vond hij hardlooptraining geven. Daar had hij een diploma voor gehaald. Maar hoe moest hij als lbo-er de overstap maken naar een leuk vak. Hij zag het niet meer zitten.
Laat ik eerlijk zijn. Rob heeft geen makkelijk traject gehad en door zijn doorzettingsvermogen is hij er gekomen. Nadat hij helder had dat hij echt gymleraar in het basisonderwijs wilde worden, en dus de overstap van lbo naar hbo noodzakelijk was, hebben we het toelatingsexamen als uitgangspunt genomen. Als hij daardoor heen zou komen, zou hij in een combinatie van leren en werken (geld verdienen was noodzakelijk) zijn weg gaan vervolgen. Deze veertiger deed tussen de jonkies examen en ging er glansrijk doorheen. Daarna heeft hij net op tijd een studie-stage-werkplek gevonden en ging hij aan de slag.
Ik spreek hem nog een keer per jaar. Zijn enorme bereidheid om te leren en door te zetten, maakt dat hij, die helemaal heeft moeten leren studeren, veel sneller de grote lijnen ziet; het overall plaatje; het doel van de lesstof. Hij gaat het lesgeven niet meer loslaten. Hij geniet van het kinderen laten bewegen. Hij was een van de mensen die op een gegeven moment tegen mij zei: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.’ Hij citeerde Pippi Langkous. Ik weet eigenlijk niet of hij weet dat dat zo was.
Meer weten over hoe jij kan worden wat je wil?
We helpen je graag om te doen waar je goed in bent en te worden wat je wil. Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.