Vorige maand hadden we beloofd om het handwerk van netwerken in vijf stappen aan de orde te stellen. Daar komt het coronavirus tussendoor. De twee meest interessante vragen die we nu vaak krijgen: hoe kan ik netwerken als ik mijn zakelijke relaties niet kan ontmoeten? En: ik ben aan het netwerken voor een nieuwe baan, hoe krijg ik de informatie die ik nodig heb als ik binnenkort wil solliciteren? Het antwoord: netwerken kan zeker! Het contact is anders, maar het hoeft zeker niet slechter te zijn. En het heeft zelfs voordelen om nu te netwerken tijdens het coronavirus. Deze lees je in deze blog.

Relatiemanagement ligt stil?
Van de week zei een doorgewinterde netwerker: “Mijn relatiemanagement ligt op z’n gat. Al mijn afspraken zijn geannuleerd.” Dat klopt, want dat kan niet anders. Een ander contact zei tijdens een Skypemeeting: “Ik netwerk gewoon door via Skype of Zoom. De contacten zijn persoonlijk en intensief. Ik ben lekker aan het zaaien.”

Sterk geconcentreerd netwerken
Een cliënt die netwerkend zijn baan probeert veilig te stellen, vertelt dat hij ook een voordeel ervaart. Als hij iemand spreekt voor informatie of advies, dan heeft die persoon aan de andere kant van de lijn of het beeld meer tijd, er is meer concentratie en minder afleiding. Dus mijn cliënt ervaart: er wordt beter geluisterd naar zijn vragen en de kwaliteit van de antwoorden is verrassend.

Een tijd van verbinding
Wat blijkt? Mensen vinden het leuk om gebeld te worden en om bij te praten. Het is een tijd van verbinding en om samen na te denken over hoe verder en daar ideeën over uitwisselen. Daarom is het ideaal moment om te netwerken. Waar kun je op letten bij netwerken op afstand?

Drie tips om beeldbellend te netwerken
We hebben drie tips voor je verzameld om het meeste te halen uit netwerkafspraken op afstand:

  • Bereid je net zo goed voor op het gesprek als dat je zou doen als je iemand bezoekt op zijn kantoor. Want een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg voor focus. Dat kan zijn: “Hoe gaat het met jullie en de business?’ Of: “Hoe kijk jij aan tegen dit idee?” Zorg dat je je prioriteiten helder hebt. Niet alles kan aan de orde komen. Feitelijk is er maar één echt onderwerp mogelijk in een gesprek.
  • MAAR durf het gesprek ook los te laten. Stel je flexibel op, want in deze tijd is de spreuk ‘Waar het hart vol van is, loopt de mond van over’ meer dan levend. Als je gesprekspartner ergens mee zit, dan gaat dat nu voor.
  • Nog iets: loop door de kamer tijdens het bellen. Als je een mobiel apparaat voor je hebt, neem dat dan in de hand. Lopen stimuleert de concentratie; verhoogt de bloedsomloop en maakt je actiever en scherper.

Veel plezier met netwerkend beeldbellen!

Meer weten over netwerken tijdens het coronavirus?
Wij vertellen je er graag meer over. Neem vrijblijvend contact met ons op.