Werkgeluk als voornemen voor 2022
15 - december - 2021Werkgeluk is geen loze kreet. Plezier in je werk; d...
Lees meer
Loyaal, betrouwbaar en flexibel zijn heel fijne kwaliteiten, maar houden je niet altijd scherp in een organisatie die in verandering is. En dat zijn wij, in onze huidige samenleving, voortdurend. Dus je hebt er belang bij om nieuwsgierig te blijven en te willen leren. Ook als je 45 bent geweest en heel ervaren en druk aan het werk. Lees verder als je je hierin herkent.
Een veranderende wereld – Hoe ga jij daarmee om?
In het gewone leven kunnen ongemerkt veel dingen veranderen: jijzelf, in je baan, bij je werkgever, in jouw branche of zelfs op de hele arbeidsmarkt. Als je je vervolgens realiseert dat je als 45+ nog maar net over de helft bent van je loopbaan, dan is het tijd voor enige reflectie.
Tijd voor reflectie
Wanneer stel jij jezelf de vragen: hoe ontwikkelt mijn functie zich? Zit ik nog wel op mijn plek? Waar gaat mijn organisatie naartoe? Sluit ik daar nog bij aan? Veel van onze clienten moeite hebben met het beantwoorden van deze vragen. Ter geruststelling: dat heeft ook te maken met ons brein. Onze hersenen zijn plastisch en kunnen zich tot op hoge leeftijd ontwikkelen. Maar onze hersenen zijn niet erg goed in vooruitdenken, vooral als het om onszelf gaat. Daarom denken jongeren (gelukkig maar) niet aan hun pensioenvoorzieningen. En nemen wereldleiders soms besluiten die op de lange termijn enorm veel schade op kunnen leveren.
Focus krijgen op je toekomst
Als het ver weg is, kunnen wij het niet makkelijk aan onszelf verbinden. Het vraagt dus inspanning om focus te krijgen op je toekomst. Vaak is er een reden van buiten als het wel gebeurt: uit angst voor wat er gaat gebeuren; uit een behoefte aan afwisseling; uit onvrede. Maar velen overkomt het als de tijd hen inhaalt, en ontwikkelingen niet aan hebben zien komen.
Een voorbeeld uit de praktijk
Een van mijn coachees, net 50, senior communicatieadviseur bij een overheidsorganisatie. Ze zat al jarenlang stevig op haar plek totdat er ineens signalen kwamen dat ze niet alert genoeg was. Ze kreeg verwijten als: je maakt slordigheidsfouten; je maakt jezelf niet eindverantwoordelijk voor je projecten. Haar leidinggevende begon zijn vertrouwen in haar te verliezen. Mijn cliënt voelde zich totaal overvallen. Tot dan toe had ze altijd goede beoordelingen gehad. Wat had ze gemist? Ze had het niet aan zien komen. Ze wilde weten hoe het zat en wat te doen.
Vanuit je kracht meegaan in veranderingen
Bij DoenWaarJeGoedInBent gingen we aan het werk met haar persoonsprofiel. We verhelderen hoe het gekomen was, maar ook spraken we over de nieuwe eisen die aan haar functie werden gesteld en die ze eigenlijk niet gezien had. Hoe de organisatie veranderde, en wat zij niet op haar eigen functie en functioneren betrokken had. Snel daarna zijn we aan de slag gegaan met bestaande en nieuwe situaties en wat daarin van haar nodig was op een manier die bij haar paste.
Blijven leren
Conclusie: deze communicatieadviseur vielen de schellen (laat) van de ogen. Maar niet te laat. Ze wilde graag leren. Natuurlijk kostte het haar inspanning. We brachten focus aan. Niet alles tegelijkertijd. Binnen twee maanden voelde ze verschil in haar functioneren en herpakte zij zich.
Meer weten of zelf aan de slag?
Mensen van 45+ kunnen nog heel goed leren. Onze hersenen kunnen dat goed aan. Natuurlijk gaat het om vertrouwen, geloof, volharding, maar dan kun je je eigen capaciteiten en gedrag beïnvloeden. Meer weten? Of wil je aan de slag? Maak een afspraak.